Stansning af metal: Et effektivt alternativ

Metalstempling er en proces, der kan producere komplicerede dele med mange huller, prægninger, underskæringer og gevind. Stansning giver mulighed for at skabe den ønskede form hurtigt og effektivt. Stansning er blevet anvendt i industrier som f.eks. bilindustrien, hvor de nye biler, der kommer ud af produktionslinjerne, i gennemsnit kræver over 1400 forskellige stansninger pr. køretøj. Processen er også god til små seriestørrelser, fordi den ikke kræver værktøjsskift eller varmebehandling efter hver del. Stansemaskiner kan arbejde med hastigheder på op til 400 slag i minuttet, så de er perfekte til produktionskørsler i store mængder.

Hvad er metalstempling, og hvorfor bruger folk det?

Stansning af metal er en proces, hvor den ønskede form opnås ved hjælp af et stanseværktøj. Stansværktøjer kan producere komplicerede dele med mange huller, prægninger, underskæringer og gevind

Stempling er blevet anvendt i industrier som f.eks. bilindustrien, hvor de nye biler, der kommer fra produktionslinjerne, i gennemsnit kræver over 1400 forskellige stempler pr. køretøj. Processen er også god til små seriestørrelser, fordi den ikke kræver værktøjsskift eller varmebehandling efter hver del. Stansemaskiner kan operere med hastigheder på op til 400 slag pr. minut, hvilket gør dem perfekte til produktionskørsler i store mængder.

Typer af metaller, der anvendes til stempling

Der findes mange forskellige typer metal, der kan bruges til stempling, f.eks:

– Kulstofstål

– Rustfrit stål (303 og 304)

– Aluminiumslegeringer (5052 og 6061)

– Værktøjsstål (H13, S136 eller M42)

Stempling gør det muligt at skabe den ønskede form hurtigt og effektivt. Stansemaskiner kan operere med hastigheder på op til 400 slag pr. minut, hvilket gør dem perfekte til produktionskørsler i store mængder. Stempler med komplicerede dele som f.eks. dem, der producerer underskæringer eller huller, kræver mindre tid end laserskæring, fordi de ikke kræver køletid mellem skæringerne. Ved hjælp af en automatiseret stansningsproces kan delene i stedet få den ønskede form gennem et stanseværktøj, hvilket er en fordel for produktion af store mængder. Stansværktøjer kan bruges til at fremstille komplicerede dele med mange huller, prægninger og underskæringer.

Metalstempler, der kan bruges i hverdagen

Stempling er en meget populær proces i bilindustrien, men den kan bruges til mange forskellige formål, f.eks

– Fremstilling af metaldele med små diametre (huller og gevind)

– Stansning af store huller i metalplader for at reducere vægten uden at gå på kompromis med styrken eller integriteten

– Oprettelse af prægninger eller underskæringer på flade overflader af komponenter. Stanseværktøj er i stand til at fremstille komplicerede former som disse: – Gevind (60° med vinkel), som muliggør skrueforbindelser og hurtigudløsningsmekanismer – vulkaniserede kanter, som giver et æstetisk tiltalende udseende og samtidig øger stivheden i forhold til skarpe hjørner Stanseværktøj har eksisteret siden før 1700-tallet. Der er dog for nylig sket en genopblomstring i popularitet på grund af ny teknologi, der gør dem et mere effektivt alternativ til laserskæring til mellemstore og store seriestørrelser. Stansning er en perfekt proces til produktionskørsler i store mængder, da maskinerne kan arbejde med hastigheder på op til 400 slag i minuttet. Stansning kan anvendes i mange forskellige industrier, f.eks. i bilindustrien, hvor den producerer over 1400 stempler i gennemsnit pr. køretøj. I netop denne sektor er stansninger en utrolig populær metode, fordi de ikke kræver værktøjsskift eller varmebehandling efter hver enkelt del. Stansværktøjer har eksisteret siden før 1750, men har for nylig haft en genopblomstring på grund af ny teknologi, der gør dem til en bedre mulighed end laserskæring til mellemstore og store serier.